free counters

stockholms väder

söndag 25 april 2010

Blogg listad på Bloggtoppen.se
margarin
1. Bensinrester från båttankar. Vegetabiliska oljor får transporteras i samma
tankar som t.ex. bensinkolväten och lösningsmedel (aceton).
2. Vid den kemiska behandlingen utplånas, reduceras eller förändras
viktiga näringsämnen och vitaminer som är lösta i fett, såsom naturliga
växtsteroler, antioxidanter, karotenoider etc. Dessa ämnen förstörs av
kosmetiska skäl - genom att ta bort de naturliga egenskaperna kan fettmassan
sedan ges ny färg, lukt och smak. Man vill göra en kemiskt
framställd smörimitation.
3. Tidigare härdades margarinoljorna för att de skulle bli fasta. Man förde in
de flytande oljorna i härdningsreaktorer tillsammans med väte och
nickelspån. Under högt tryck och värme bildas en fettmolekyl som miste
sin ursprungliga och naturliga form, så kallade transfetter bildades (ej att
förväxla med naturliga transfetter som finns i kons mage). Industriellt
tillverkade transfetter är oerhört giftiga och bara några grams intag per dag
höjer dramatiskt risken för hjärtinfarkt (därom är expertisen enig).
Nu för tiden ”omestras” fettet till margarin istället. I en omestrings-reaktor
reagerar fettet med natriummetylat (ett mycket riskabelt och reaktivt
ämne). Då klipps fettmolekylerna sönder och det bildas ett ”hav” av
glyceroldelar och fria fettsyror. Sedan inaktiveras natriummetylatet och
fettsyrorna hoppar tillbaka till glyceroldelen, i helt nya och slumpartade och
onaturliga positioner. Reaktionen är känslig och fettet måste förbehandlas
kemiskt innan omestring så att halten av fukt, fria fettsyror och peroxider
blir så låg som möjligt.
Det finns inga bevis för att de omestrade margarinerna är mindre farliga
än för hälsan än de industriella transfetterna. Det är överhuvudtaget inte
testat av fabrikanterna eller av oberoende forskare.
4. Ut kommer en brun oaptitlig och illaluktande blandning som tvättas och
deodoriseras. Natriummetylatet ombildas till metanol och natriumhydroxid
och man vill genom deodorisering pressa ner metanolhalten. Det bildas
också såpa som tvättas ut. Omestring görs bland annat för att fettet skall
få de avsedda egenskaperna i munnen (”eating qualities”).
5. De kemiska behandlingarna kallas för ”raffinering” och den neutrala
tvättade och deodoriserade fettmassan är utan naturlig smak, lukt eller
färg. Detta för att fettmassan sedan skall kunna användas i kosmetika,
målarfärger, skärvätskor eller margariner. Sedan får var och en tillföra
tillsatser, färga upp och parfymera fettmassan efter eget behov. Hudkräm
blir vit och får sin egen lukt. Margarin fås genom att färga det raffinerade
fettet gult och tillsätta smörarom och syntetiska vitaminer.
6. Margarinet är ätklart. Lättmargarin fås genom att blanda med drygt hälften
vatten, emulgeringsmedel och konserveringsmedel. Bon apétit!
Väl underbyggt skolarbete ”Margarin som miljöhot” >>
www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/livsmedel/fettdebatt/skolarb.htm
1
2
3
4
5
6
Hudkräm
Målarfärg
Raffinerat
industrifett
Reaktor-
Kemikalier tankar
Margarin


SMÖR
Grädden separeras från mjölken och pastöriseras vid 90 – 95 grader.
Vid kärningen bearbetas grädden mekaniskt så att det bildas smörkorn. Kärnmjölken
med mycket låg fetthalt avlägsnas och smörkornen sköljs med kallt vatten.
Smörkornen saltas och ältas mekaniskt så att en jämn smörmassa bildas och
fuktigheten blir jämnt fördelad.
Smöret får sin karakteristiska smak från speciella bakteriekulturer som idag odlas
separat och sedan tillsättes.
En helt naturlig produkt som vi levt med under tusentals år, där de fettlösliga näringsämnena
och vitaminerna finns kvar i sin naturliga form. Smör ger mättnad utan fetma och när smörkonsumtionen
minskade ökade övervikten kraftigt >> www.lchf.biz/images/smor_overvikt.jpg.
Att mättat animaliskt fett skulle vara skadligt är en myt från 1950-talet som visat sig vara helt
felaktig (www.youtube.com/watch?v=v8WA5wcaHp4). Det är tvärtom nyttigt enligt praktiskt taget all
senare forskning. Alla mammor som ammar sina barn matar sina barn med mättat fett och allt
fett i vår kropp är mättat fett. Har naturen fel och Livsmedelsverkets ”experter” rätt?
Genom att dricka helmjölk och äta naturligt smör eller Bregott gynnar vi svenska mjölkbönder
och främjar öppna svenska landskap. Naturlig, nyttig, näringsrik, energirik och billig mat.
Referenser, studier, fakta, länkar & information >> www.lchf.biz & www.jobbpartiet.se
Källor:
Sveriges Konsumenter i Samverkan. (http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/saker/m-fakta.html)
Margarin – en hälsorisk >> (http://www.2000taletsvetenskap.nu/tidning/03nr2/03-2art7.htm)
”Doktor Dahlqvists guide till bättre hälsa och viktkontroll” >> (http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/)
Smör – Smörtillverkning >> (http://www.livsmedelssverige.org/livsmedel/animalier/mjolk/smor2.htm)


vill ni ser bilder gå in på
http://www.jobbpartiet.se/pdf/Margarin_smör_tillverkning.pdf

Inga kommentarer: